Zeven voorstellen voor een groener en veerkrachtiger Europa


Door Sara Murawski

Vandaag lanceert de Europese Fiscal Matters coalitie een gezamenlijke visie voor een sterker, groener en veerkrachtiger Europa.

Sustainable Finance Lab (SFL) werkt in deze coalitie samen met onder meer de New Economics Foundation, Finance Watch, het European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe en de European Trade Union Confederation. Fiscal Matters doet zeven voorstellen op het gebied van Europees begrotingsbeleid waarmee de EU direct aan de slag kan. De timing kon niet beter, want de EU onderhandelt momenteel druk over nieuwe begrotingsregels.  

De voorstellen zijn grotendeels in lijn met de inzet van SFL voor de herziening van het Europees economisch bestuur. Deze lanceerden we in oktober met een uitgebreid position paper. De gedachtevorming over het Europees begrotingsbeleid is al een paar jaar aan de gang. Er liggen steeds meer concrete voorstellen op tafel. In november publiceerde de Europese Commissie een eerste aanzet, waar SFL eerder op reageerde. Daarover spreken de EU-landen nu met elkaar.  

Fiscal Matters pleit onder meer voor een kwaliteitstoets op de plannen van landen om te hervormen en investeren, een voorkeursbehandeling voor groene investeringen en andere toekomstgerichte plannen en de vergroening van de begrotingsregels (in het bijzonder de Macro-economische onevenwichtighedenprocedure). Daarnaast stelt Fiscal Matters een nieuw EU-fonds voor de rechtvaardige transitie voor. Deze voorstellen stonden ook in het position paper van SFL. 

De komende maanden worden cruciaal. Dan moeten de landen het eens worden over de herziening van de begrotingsregels en komt de Commissie met een wetgevend voorstel. SFL zal een actieve rol spelen in dit debat, zowel in Nederland als de EU en in het bijzonder de noordelijke EU-landen. Hou onze website in de gaten voor meer nieuws, publicaties en events over dit onderwerp!