Voortgang Klimaatcommitment financiële sector


Komende woensdag debatteert de commissie financiën in de Tweede Kamer over de verduurzaming van de financiële sector. Het Sustainable Finance Lab heeft een inbreng geleverd voor dit debat. SFL doet voorstellen om via wetgeving heldere normen te formuleren voor de klimaattransitieplannen. Denk daarbij aan rapportages en doelstellingen voor alle relevante financieringen en beleggingen en duidelijke actieplannen voor de korte termijn. Lees hieronder de volledige inbreng.

Lees verder →

Gerdie Knijp


Zeven voorstellen voor een groener en veerkrachtiger Europa


Door Sara Murawski

Vandaag lanceert de Europese Fiscal Matters coalitie een gezamenlijke visie voor een sterker, groener en veerkrachtiger Europa.

Lees verder →

Sara Murawski


Groene industriepolitiek vraagt om nieuwe begrotingsregels  


Door Dirk Schoenmaker en Sara Murawski

De Inflation Reduction Act (IRA) in de Verenigde Staten heeft de EU-discussie over de vraag hoe de Europese economie te vergroenen in een stroomversnelling gebracht. Als we willen verduurzamen en vergroenen, vereist dat nieuwe en groene begrotingsregels.  

Lees verder →

Dirk Schoenmaker


Ambitieuze digitale euro nodig als publiek anker


Deze week bespreekt de Tweede Kamer wat wel eens een van de meest ingrijpende financiële innovaties van onze generatie kan worden: de digitale euro. De rol van de staat in het betalingsverkeer is de afgelopen decennia enorm geslonken, met de komst van achtereenvolgens giro, pin en internetbankieren. De laatste jaren buitelen de private betaalinnovaties over elkaar heen. Betalen met door De Nederlandsche Bank geslagen munten en gedrukte biljetten is op steeds minder plekken mogelijk. 

Lees verder →

Seraina Grünewald


“No more money to Italy”? Reform the EMU!


Last weekend a right-wing coalition led by former fascist Giorgia Meloni won the elections in Italy. Europe braces nervously for yet another problem in what already is a complicated time. Will a new Meloni government continue to live up to the economic reform promises made by its predecessor Draghi? Or will it risk losing the much needed 200 billion Euro of recovery funds from the EU’s Recovery and Resilience Facility set up in response to the covid crisis? 

Lees verder →

Herman Beun


Haal voor het klimaat het draaiboek financiële crisis uit de kast


De stikstofcrisis was veel kleiner geweest als DNB de banken tijdig voorzieningen had laten treffen. Dirk Schoenmaker, Rens van Tilburg en Aaron Vermeulen betogen dat DNB de kapitaaleisen voor schadelijke activiteiten moet verhogen deze moet uitsluiten van het onderpandraamwerk. In de klimaatcrisis zijn maatregelen geoorloofd als in 2008 en in de pandemie.

Lees verder →

Dirk Schoenmaker