SFL aanwezig bij historische Beyond Growth conferentie


Het mag zonder twijfel historisch genoemd worden: ruim 4000 mensen, variërend van politici tot klimaatactivisten en van ngo’s tot bedrijven, kwamen af op de Beyond Growth conferentie in het Europees Parlement afgelopen week in Brussel. De conferentie – die al snel gedoopt werd tot “het Woodstock van Beyond Growth” –  werd gesteund door de vijf grootste politieke groepen in het Parlement. Commissievoorzitter Von der Leyen opende de conferentie met het statement dat ons huidige groeimodel, gebaseerd op fossiele energie, is verouderd. Opvallend was de grote hoeveelheid aanwezige jongeren: Beyond Growth (voorbij de groei) is duidelijk een thema dat leeft onder de jonge generaties, met name vanuit de klimaatbeweging.

Lees verder →

Sara Murawski


De banken gijzelen de publieke sector – nog steeds


We hebben een publiek verankerd betaal- en spaarsysteem nodig, los van banken die kredieten verlenen aan bedrijven, stellen Dirk Bezemer, Arnoud Boot en Mark Sanders.

Lees verder →

Arnoud Boot


Voortgang Klimaatcommitment financiële sector


Komende woensdag debatteert de commissie financiën in de Tweede Kamer over de verduurzaming van de financiële sector. Het Sustainable Finance Lab heeft een inbreng geleverd voor dit debat. SFL doet voorstellen om via wetgeving heldere normen te formuleren voor de klimaattransitieplannen. Denk daarbij aan rapportages en doelstellingen voor alle relevante financieringen en beleggingen en duidelijke actieplannen voor de korte termijn. Lees hieronder de volledige inbreng.

Lees verder →

Gerdie Knijp


Zeven voorstellen voor een groener en veerkrachtiger Europa


Door Sara Murawski

Vandaag lanceert de Europese Fiscal Matters coalitie een gezamenlijke visie voor een sterker, groener en veerkrachtiger Europa.

Lees verder →

Sara Murawski


Groene industriepolitiek vraagt om nieuwe begrotingsregels  


Door Dirk Schoenmaker en Sara Murawski

De Inflation Reduction Act (IRA) in de Verenigde Staten heeft de EU-discussie over de vraag hoe de Europese economie te vergroenen in een stroomversnelling gebracht. Als we willen verduurzamen en vergroenen, vereist dat nieuwe en groene begrotingsregels.  

Lees verder →

Dirk Schoenmaker


Ambitieuze digitale euro nodig als publiek anker


Deze week bespreekt de Tweede Kamer wat wel eens een van de meest ingrijpende financiële innovaties van onze generatie kan worden: de digitale euro. De rol van de staat in het betalingsverkeer is de afgelopen decennia enorm geslonken, met de komst van achtereenvolgens giro, pin en internetbankieren. De laatste jaren buitelen de private betaalinnovaties over elkaar heen. Betalen met door De Nederlandsche Bank geslagen munten en gedrukte biljetten is op steeds minder plekken mogelijk. 

Lees verder →

Seraina Grünewald