Webinar Finding a way with nature: urgent action required by central banks


Nature is deteriorating faster than ever. Central banks and supervisors have an important role to play in addressing an urgent crisis and a threat to global stability.  

Lees verder →

Gerdie Knijp


Geen activisme maar realisme, vinden leden van het Sustainable Pension Investment Lab (SPIL) 


Gerdie Knijp, Brenda Kramer en Dieuwertje Bosma

Duurzaam beleggen is in het belang van de deelnemers, vinden de leden van het Sustainable Pension Investment Lab (SPIL). Het is noodzakelijk en verantwoord: een focus op kortetermijnrendement brengt onverantwoorde risico’s voor de toekomst met zich mee. Het is de taak en verantwoordelijkheid van pensioenfondsen deze aspecten in hun beleggingsbeleid te integreren. Een kwestie van verstandig risicomanagement en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit is in het belang van het pensioenfonds zelf, in het belang van de deelnemers en in het belang van de maatschappij, nu en in de toekomst. 

Lees verder →

Gerdie Knijp


Met plannen en voornemens alleen gaat de ECB het klimaat niet helpen


Gezegend is het land waarvan de centrale bankier het bloempje van de ratelaar kan onderscheiden van dat van de moeraswespenorchis. Met Frank Elderson zit er zo iemand in het bestuur van de Europese Centrale Bank, bleek in het interview met hem in deze krant afgelopen zaterdag. Dat is niet onbelangrijk nu de prijs- en financiële stabiliteit worden bedreigd door klimaatrampen en de zich nog altijd versnellende achteruitgang van de natuur.

Lees verder →

Rens van Tilburg


Onze banken waren de voortrekkers van ‘Parijs’, maar de praktijk blijkt taai.


Banken remmen de energietransitie af door klimaatrisico’s- en kansen onvoldoende mee te nemen in hun risicoweging. Daardoor houden ze te weinig kapitaal aan voor niet-duurzame leningen, wat ertoe leidt dat kapitaal hiervoor té goedkoop is. Andersom krijgen duurzame ondernemers te weinig krediet. Een ramp voor de planeet en haar inwoners, en daarmee ook een gevaar voor de financiële stabiliteit. 

Lees verder →

Rens van Tilburg


Het bedrijfsbestuur in balans


Ze moeten winst maken, niet te weinig, niet te veel. Ze moeten innoveren, een fatsoenlijk loon betalen, mogen het milieu niet vervuilen en moeten als het even kan het klimaatprobleem helpen oplossen. De verwachtingen van ondernemingen vanuit de samenleving zijn hoog. Toch worden ze maar al te vaak teleurgesteld, laten recente voorbeelden rondom Tata Steel, Chemours en de recordwinsten van supermarktketens zien. Steeds vaker klinkt het geluid dat de wijze waarop het bedrijfsbestuur is ingericht hierbij van grote invloed is. Kan het ook anders?

Lees verder →

Dieuwertje Bosma


Nederland, volg niet Duitsland, luister naar Klaas Knot


De herziening van de Europese begrotingsregels dreigt onder Duitse druk uit te lopen op een flop. Klimaatverandering moet veel zwaarder meewegen in nationaal en Europees begrotingsbeleid, schrijven Sara Murawski en Mark Sanders.

Lees verder →

Sara Murawski