Nieuwe SFL Policy Paper stelt groene rente voor om de groene transitie van Europa te versnellen en inflatie te stabiliseren


Een nieuw Sustainable Finance Lab Policy Paper presenteert een beleidsvoorstel om de groene transitie van Europa te versnellen: groene rente door de Europese Centrale Bank (ECB). Het voorstel schetst hoe gerichte monetaire beleidsmaatregelen een cruciale rol kunnen spelen in het bestrijden van klimaatverandering, het bevorderen van duurzame investeringen en het ondersteunen van het ECB-mandaat van lage en stabiele inflatie.

Groene rente biedt lagere rentetarieven aan banken die leningen verstrekken aan projecten in hernieuwbare energie, energie-efficiënte renovaties van vastgoed en andere duurzame initiatieven. Groene rente pakt twee belangrijke uitdagingen aan:

  • Hoge rentetarieven vertragen de groene transitie: het huidige monetaire beleid treft onevenredig veel hernieuwbare energieprojecten, die sterk afhankelijk zijn van initiële investeringen. Een groene rente zou dit nadeel wegnemen.
  • De inflatie gedreven door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: Europa’s afhankelijkheid van olie en gas is een belangrijke aanjager van inflatie. Door investeringen in schone energie te stimuleren, kan groene rente de inflatiedruk door de volatiele prijzen van fossiele brandstoffen verlichten en zo helpen de ECB haar prijsstabiliteitsmandaat te vervullen.

Politieke legitimiteit via de EU-taxonomie 
Een belangrijke uitdaging bij de implementatie van groene rente was de definitie van groene activa. Deze paper stelt voor de EU-taxonomie te gebruiken—een robuust, politiek legitiem EU-kader voor het identificeren van duurzame activiteiten—om de ECB te begeleiden in haar groene-renteprogramma.

Timing en relevantie 
De publicatie van de paper komt op een cruciaal moment, aangezien de ECB haar nieuwe strategische evaluatiecyclus ingaat, die naar verwachting in 2025 wordt afgerond. Sustainable Finance Lab streeft ernaar groene rente op de agenda te zetten. Dit artikel is een voortzetting van ons eerdere werk over dit onderwerp. Hoewel dit idee oorspronkelijk door de ECB werd verworpen, beweren de auteurs van het artikel dat alle belangrijke barrières voor de introductie van de groene rente nu zijn overwonnen.

“De groene transitie van Europa blijft achter, en het huidige monetaire beleid maakt het nog moeilijker om dit in te halen. Een Green TLTRO kan dit veranderen door kapitaal te sturen naar waar het het meest nodig is—naar de opbouw van een duurzame toekomst.”

Brenda Kramer, directeur Sustainable Finance Lab

De hele publicatie vind je hieronder.