Inbreng ECB strategy review


Het Sustainable Finance Lab heeft een inbreng geleverd voor de herziening van het monetair beleid van de ECB, de zogenaamde strategy review. De belangrijkste boodschappen van SFL aan de ECB zijn:

  • De gemeenschappelijke financiering van een Recovery Fund via de Europese Commissie is een grote stap. Echter, zal deze zal waarschijnlijk geen definitieve uitkomst bieden, gezien de geringe omvang ervan, de zorgelijke economische situatie en de meer structurele trend van divergentie in de eurozone. Om de eurozone uit de problemen te krijgen is meer gezamenlijke fiscale actie nodig.
  • Monetair beleid kan daar ondersteunend aan zijn door de kosten van lenen laag te houden en door instrumenten te kiezen waardoor nieuw geld zoveel mogelijk in de echte economie terechtkomt in plaats van in financiële markten. Instrumenten zoals de TLTRO, waarbij banken goedkoop geld krijgen om door te lenen, en het opkopen van nieuwe obligaties van Europese instellingen. Waar nodig moet de ECB ook iets extra’s kunnen doen voor de landen met de grootste problemen. Zoals de ECB nu doet met het Pandemic Emergency Purchase Programme.
  • Communiceer als ECB niet direct te gaan verkrappen als de inflatie zijn gewenste niveau van 2% bereikt. Een symmetrisch doel zoals de Fed dat na zijn review heeft ingesteld bepleit het SFL niet. Dan moet je na een boomperiode met te hoge inflatie in crisistijd juist verder gaan verkrappen. Ook wijzen we pleidooien voor een lager inflatiedoel af. Dat vergroot het risico op deflatie, en dat is gegeven hoge schuldenlast erg schadelijk.
  • Tot slot zetten we de argumenten op een rij waarom ECB ook ecologische duurzaamheid in zijn monetair beleid mee zou moeten nemen en hoe dat kan.

U vindt de hele inbreng van het SFL hieronder.