SFL-avond over geldschepping met Martin Wolf


TIANJIN/CHINA 15SEP10 - Martin Wolf, Associate Editor and Chief Economics Commentator, Financial Times, speaks during the "WHAT IF: the United States remains in a jobless recovery in 2011?" session at the Annual Meeting of the New Champions in Tianjin, China, September 15, 2010. Copyright World Economic Forum (www.weforum.org)/Qilai Shen

Wie gaat er over het geld?

Sinds 2008 weten we hoe de financiële sector de samenleving kan ontwrichten. Excessieve kredietverlening was een van de oorzaken. Tijdens de crisis is er juist een tekort aan geld. Banken kregen veel kritiek. Zij zijn het die via hun kredietverlening bijna al het geld scheppen. Steeds meer economen bepleiten een grotere rol voor de overheid. Maar is dat nog nodig na de verbouwing die de financiële sector de laatste jaren heeft ondergaan? En kan het, een overheid die geld schept? Hoe ziet dat er uit? En wat zijn daarvan de gevolgen voor bijvoorbeeld ons inkomen en de werkgelegenheid?

Deze vragen worden beantwoord op een avond van het Sustainable Finance Lab (SFL) met prominente gelddenkers uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Eén van de bekendste voorstanders van een systeem van publieke geldschepping is Martin Wolf, chief economic commentator van de gezaghebbende Financial Times, ook wel ‘de meest invloedrijke financieel-economische journalist’ van het moment genoemd. In zijn boek ‘The shifts and the shocks’ betoogt hij dat een nieuwe crisis waarschijnlijk is en dat daarna publieke geldschepping de enige uitweg is. Ben Dyson van de Britse organisatie Positive Money heeft zo’n systeem uitgewerkt. SFL-lid Klaas van Egmond van de Universiteit Utrecht heeft de gevolgen in beeld gebracht. Hun presentaties zullen worden besproken door Arnoud Boot (UvA en SFL), Wim Boonstra (Rabobank) en Teunis Brosens (ING).

De avond vindt plaats in de Concertzaal van Felix Meritis in Amsterdam, van 20.00 tot 22.00 uur, voertaal is Engels.

Kaarten kunnen worden besteld via de website van Felix Meritis  en kosten 15 euro.

Vanwege de grote belangstelling raden wij aan uw kaarten snel te bestellen.