Nieuw rapport over mondiale klimaatfinanciering


Om het wereldwijde klimaat te stabiliseren moeten in 2030 de invetseringen in ontwikkelingslanden toenemen met 4.5 biljoen (ofwel 4500 miljard). SFL doet een reeks voorstellen waar op de internationale klimaattop COP28 in Dubai  toe besloten kan worden om op korte termijn landen in staat te stellen voldoende te investeren in de duurzame transitie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vergroten van de uitleencapaciteit van multilaterale ontwikkelingsbanken, het invoeren van internationale belastingen en het verlichten van schulden. 

Speciale aandacht gaat uit naar de herverdeling van SDR’s. Deze worden uitgegeven door het IMF en kunnen geruild worden voor valuta, zoals dollars, om geïnvesteerd te worden in klimaatmitigatie en -adaptatiemaatregelen. Via een gezamenlijk voorstel op basis van hybride kapitaal van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank kunnen op korte termijn honderden miljarden aan SDR’s die nu ongebruikt op de rekening van rijke landen staan vrijgemaakt worden voor ontwikkelingslanden.  

Het rapport bevat verder een set aanbevelingen om de internationale financiële architectuur te hervormen, zodat deze eerlijker, inclusiever en groener wordt, zonder dat er een nieuwe schuldencrisis ontstaat. 

Het rapport kan hier worden gedownload.