Het Circulaire Service Platform


De Community of Practice bestaande uit Sustainable Finance Lab, Circle Economy, Nederland Circulair!, Bundles, Rabobank, Allen & Overy, ABN Amro Bank, ING Bank, DLL en Leystromen introduceert het Circulaire Service (CISE) Platform, een gemeenschappelijk onderhouden infrastructuur die waardecreatie in circulaire netwerken beheert en verdeelt.

Wij ontwikkelden een oplossing die de samenwerking en coördinatie binnen circulaire service netwerken ondersteunt door een forse daling van de administratieve kosten en meer transparantie binnen het netwerk.

Het CISE Platform maakt gebruik van Distributed Ledger Technologie (DLT) en functioneert als een open en gemeenschappelijk onderhouden administratie infrastructuur voor iedereen die de ambitie heeft om bij te dragen aan de circulaire economie. Het platform ontlast ondernemers in circulair service netwerken door administratie (contracten, facturen, vorderingen) te automatiseren, waardoor de coördinatie in het netwerk verbetert en het vertrouwen wordt verhoogd.

“Het CISE Platform is uniek omdat circulaire ondernemers zelf de infrastructuur onderhouden en besturen.” – Elisa Achterberg, Project Manager Sustainable Fintech bij Sustainable Finance Lab

Het platform heeft proefgedraaid met Bundles tijdens deze Community of Practice om te garanderen dat de toepassing geschikt is voor de circulaire economie. Bundles is een circulair bedrijf dat haar klanten de service van ‘schone was’ aanbiedt en, naast een vast bijdrage, per wasbeurt kosten in rekening brengt. We nodigen andere circulaire ondernemers ook graag uit die een ‘pay-per-use’ bedrijfsmodel willen testen voor het CISE Platform.

“Hoe zorgen we ervoor dat de waarde die onze wasmachine creëert transparant wordt, dat iedereen voor zijn bijdrage wordt gecompenseerd en dat risico’s en opbrengsten kunnen worden gedeeld?” – Marcel Peters, CEO bij Bundles

Het CISE Platform kan gebruikt worden voor commerciële circulaire activiteiten, maar het platform zelf heeft geen winstoogmerk of commercieel doel. Wij geloven in de grote potentie van het platform om de circulaire economie dichterbij te brengen. Om dit potentieel te benutten is enorme inspanning, toewijding en samenwerking vereist. Wij hebben de eerste stappen gezet, maar er ligt nog een lange weg voor ons. Brede ondersteuning van het platform is cruciaal voor het succes. Wij nodigen daarom iedereen uit die deel uit wil maken van de circulaire economie om zich bij ons netwerk aan te sluiten en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling.

Voor meer informatie, neem contact op met Elisa Achterberg via e.achterberg@uu.nl.

Lees de blogpost van Elisa Achterberg hier.

Download het whitepaper over het CISE Platform hier.