Stage bij SFL: waar een stage ertoe doet!


Nog geen zes weken geleden ben ik begonnen met stage lopen bij SFL. Toch voel ik mij hier in hele korte tijd al erg thuis. Vanaf moment één ben ik betrokken door het team als volwaardig lid.

Dit was in het begin best even wennen. Waar ik tijdens mijn studie altijd ‘u’ moest zeggen en mijn hand op moest steken om iets te vragen of zeggen, zit ik nu samen als collega’s op een kantoor. Ik werk zelfs samen met een van mijn voormalige professor, Arjo Klamer, aan een project over schulden.

Ondanks deze onwennigheid en mijn onervarenheid had ik bij SFL toch al heel snel het gevoel dat er interesse was in mijn mening. Sterker nog, bij SFL kun je ook echt een bijdrage leveren in plaats van alleen een mening geven.

Zo heb ik alle vrijheid gekregen om te werken aan projecten die ik interessant vind. Al snel werd duidelijk dat er veel projecten zijn binnen SFL die erg belangrijk zijn voor de toekomst van de financiële sector, waar ik aan mee kon en mocht werken.

Ik heb bijvoorbeeld gewerkt aan een project over lange termijn beleggen. Hierbij heb ik in korte tijd geleerd wat lange termijn beleggen inhoudt, wat de verschillende denkbeelden hierover zijn, en waarom het zowel financieel als maatschappelijk interessant is. In feite heb ik een nieuwe passie ontdekt, er zit een wereld achter die nog nooit tijdens mijn studie voorbij is gekomen. Het was fijn om te zien dat de stukken die ik hiervoor heb geschreven ook daadwerkelijk zijn gebruikt tijdens een vergadering van mensen die een functie hebben waarin zij een verschil kunnen maken. Dit was letterlijk “bridging theory and practice”.

Daarbij heb ik ook alle vrijheid gekregen om te werken waar, wanneer en hoe ik dat wil. Bij SFL is de kwaliteit van het eindproduct belangrijk, hoe je daar komt weet je zelf waarschijnlijk het beste. Dit brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee en dit was in het begin een beetje aftasten, maar hier heb ik uiteindelijk veel van geleerd. Daarbij stonden mijn collega’s altijd klaar om mij te helpen als ik even vastliep.

Naast de verantwoordelijkheid die ik droeg voor mijn werkzaamheden, was er ook veel ruimte voor mijn eigen leerproces. Zo werd uitgebreid de tijd genomen voor de opdrachten die ik heb gemaakt en de feedback om dit te verbeteren. Ook heb ik veel geleerd van alle ervaringen van plekken waar ik naartoe ben gegaan.

Zo mocht ik mee naar een seminar in Rotterdam over long-term value creation, een paneldiscussie op het hoofdkantoor van de Rabobank over ‘Central Bank Digital Currencies’, naar een politiek debat/rondetafelgesprek in Den Haag, naar verschillende colleges, en naar een vergadering van de raad van advies voor een nieuw project genoemd Finance and the Common Good op het ABN-AMRO-hoofdkantoor. Hier werd later zelfs een boek uitgereikt aan de bestuursvoorzitter van de ABN-AMRO, Kees van Dijkhuizen.

Al met al was mijn ervaring bij SFL uniek, waardevol, en vooral ook heel leuk. Er gaat geen lunchpauze voorbij zonder interessante discussie, maar er wordt ook veel gelachen. Ook heb ik nooit geweten dat de meeste wetenschap bij het koffiezetapparaat begint. Het team etentje is hierbij de kers op de taart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.