Inbreng SFL voor EU Commissie


Het Sustainable Finance Lab heeft een inbreng geleverd voor de door de Europese Commissie ingestelde High Level Expert Group on Sustainable Finance. Deze publiceerde deze zomer haar interim rapport, eind dit jaar moeten er definitieve aanbevelingen liggen. Waar de SFL-leden de analyse van de experts prijzen missen ze in de aanbevelingen aandacht voor de door de experts zelf vastgestelde verkeerde prikkels in het systeem. Enkel meer transparantie, waar de eerste aanbevelingen zich nu vrijwel uitsluitend op richten, zullen de Unie niet de benodigde 180 miljard euro per jaar (voor de komende 20 jaar) brengen die nodig zijn voor de duurzaamheidstransitie.

In het bijzonder pleit SFL voor kapitaalseisen die de daadwerkelijke sociale en ecologische risico’s weerspiegelen en voor het opstellen van een model mandaat voor o.a. pensioenfondsen waarmee zij duurzaamheid kunnen integreren in de contracten die zij afsluiten met vermogensbeheerders.

Hiermee verdwijnen perverse prikkels en zullen bankiers en handelaren zich daadwerkelijk op de lange termijn gaan richten en daar de relevante duurzaamheidsinformatie bij betrekken. Pas dan zal meer transparantie, die hard nodig is, werkelijk effect hebben.

Zie hier de volledige inbreng SFL reply to the Questionnaire by the High Level Expert Group on sustainable finance interim report