Financierbaar circulair bedrijfsmodel


Wij brengen investeringen in de circulaire economie dichterbij met deze tweede publicatie: CREËER een financierbaar circulair bedrijfsmodel in 10 stappen. Omdat een economisch haalbaar bedrijfsmodel niet per se ook financierbaar is, geven we bedrijven 10 praktische en strategische handvatten om financiering aan te trekken. 

1. REALISEER  | 2. CREËER | 3. EMPOWER


Is je reis naar een circulaire business strategie pas net begonnen? Lees dan eerste volume 1.

1. REALISEER Circulaire Business met de Value Hill

Bedrijven kunnen verschillende circulaire business modellen gebruiken. De Value Hill biedt bedrijven een tool om zichzelf in een circulaire context te plaatsen en om toekomstige bedrijfsstrategieën te ontwikkelen voor een circulaire economie.

Download rapport


2. CREËER een financierbaar circulair business model

De circulaire economie is een blijvertje! Overheden, bedrijven en consumenten raken steeds meer overtuigd van de voordelen van circulaire strategieën – zowel op economisch gebied als voor het milieu. Circulaire strategieën voor optimaal productgebruik, ketensamenwerking en circulair design zijn onderdelen van toekomstbestendige bedrijfsmodellen.

Het kiezen van een circulaire strategie heeft echter consequenties voor de financierbaarheid van het bedrijf. Product-als-dienst bedrijfsmodellen bijvoorbeeld, die als veelbelovende toekomstige verdienmodellen gezien worden, lopen tegen barrières aan bij het aantrekken van financiering. Uitdagingen zitten in het waarborgen van stabiele kasstromen, reduceren van debiteurenrisico en het matchen van investeringen met de terugbetalingsperiode. Ook samenwerking met- en het delen van verantwoordelijkheden in de keten spelen hierbij een rol, want circulair zijn doe je niet alleen. Het mogelijk maken van deze nieuwe bedrijfsmodellen is essentieel voor het succesvol implementeren van circulaire strategieën en het toekomstbestendig maken van onze economie.

Download de 10 stappen

Creëer een financierbaar circulair bedrijfsmodel, geschreven door Sustainable Finance Lab en Circle Economy binnen het programma Nederland Circulair!, richt zich op bedrijven die tegen barrières oplopen om hun circulaire bedrijfsmodel gefinancierd te krijgen. Het rapport beschrijft de 10 cruciale stappen die genomen moeten worden om financiering rond te krijgen.

10 stappen naar financiering

  1. Kies een logisch startpunt
  2. Maak winst door meervoudige gebruikscycli
  3. Verenig belangen in de keten
  4. Creëer een transparante waardepropositie
  5. Herdefinieer de rol van retail
  6. Combineer waardeproposities voor een graduele overgang naar PSS
  7. Waarborg stabiele kasstromen
  8. Mitigeer debiteurenrisico
  9. Match asset waarde, terugbetalingsperiode en contractduur
  10. Meet de impact van milieuactiviteiten op de financiële prestaties

“Dit 10-stappen plan zorgt ervoor dat de kloof tussen financiers en circulaire bedrijven overbrugd wordt. Bedrijf komen niet weg met alleen een goed idee. Ze moeten in staat zijn dat idee in een goed doordacht business model te gieten dat aantrekkelijk is voor financiers. Dit Whitepaper laat op een hele praktische wijze zien hoe circulaire bedrijven de kans op financiering kunnen vergroten.”

Aglaia Fischer, Projectmanager / Onderzoeker bij Circle Economy en Sustainable Finance Lab

Het whitepaper is geïllustreerd met gedetailleerde casestudies waarin de verschillende circulaire strategieën en corresponderende financieringsbarrières- en oplossingen besproken worden. Aan de hand van deze praktijkvoorbeelden worden 10 praktische stappen aangereikt om het bedrijfsmodel aantrekkelijk te maken voor financiers.

Download de 10 stappen


3. EMPOWER financiers voor een circulaire economie
Binnenkort te downloaden! Dit rapport wordt gepresenteerd in december 2016.