Financieren van de circulaire economie


landing-bg-transparent

We zien grote voordelen in het investeren in circulaire business modellen. De positieve gevolgen van efficiënter en langdurig gebruik van grondstoffen, maar ook onafhankelijkheid van product- en prijs volatiliteit zijn logisch vanuit een business perspectief. Daarnaast worden circulaire modellen gekenmerkt door een langduriger relatie binnen de keten en met klanten. Ten slotte worden circulaire modellen gezien als een kans om op een nieuwe, innovatieve wijze inkomsten te genereren of nieuwe markten aan te boren.

De huidige manier van investeren past echter niet bij de karakteristieken van circulair ondernemen. Zowel aan de kant van bedrijven als bij financiers zullen veranderingen doorgevoerd moeten worden om circulaire business modellen succesvol te kunnen implementeren.

Sustainable Finance Lab en Circle Economy hebben de handen ineen geslagen om in drie stappen in kaart te brengen hoe investeringen in circulaire bedrijven dichterbij komen:

1. REALISEER  | 2. CREËER | 3. EMPOWER


1. REALISEER Circulaire Business met de Value Hill

Bedrijven kunnen verschillende circulaire business modellen gebruiken. De Value Hill biedt bedrijven een tool om zichzelf in een circulaire context te plaatsen en om toekomstige bedrijfsstrategieën te ontwikkelen voor een circulaire economie.

Download de Value Hill


2. CREËER een financierbaar circulair business model

Een economisch haalbaar bedrijfsmodel is niet per definitie ook een financierbaar bedrijfsmodel. Dit rapport geeft bedrijven de praktische handvatten om financiering aan te trekken.

Download de 10 stappen


3. EMPOWER financiers voor een circulaire economie

Benieuwd naar welke rol financiers kunnen doen zodat hun processen beter aansluiten bij de behoeftes van circulaire ondernemers?

Download de 6 richtlijnen voor financiers