Banken: private hoeders van het publiek belang


Banken zijn private instanties met belangrijke publieke functies.  Zij krijgen ons geld in beheer in het vertrouwen dat ze er verantwoordelijk mee omgaan. Dat vertrouwen is nu weg. Velen wijzen naar de doorgeschoten liberalisering en falende toezichthouders als oorzaak. De vraag is nu hoe dat vertrouwen te herstellen.

Het vertrouwen zal weer moeten worden opgebouwd met stevige hervormingen in het (internationale) toezicht en de interne organisatie van financiële instellingen zelf. Is bijvoorbeeld een verdere scheiding van zakenbank- en retailbankactiviteiten wenselijk? Banken en andere financiële instellingen worden gedreven door winst en het maximaliseren van aandeelhouderswaarde. Dat model wekt geen vertrouwen meer. Maar wat dan wel? Coöperaties? Terug naar de Staat? Of zijn er nog andere modellen? Wat betekent dit voor de toekomst van staatsbank ABN Amro? En kan de slager zijn eigen vlees nog keuren? Of moeten overheden, toezichthouders en bijvoorbeeld rating agencies zich veel onafhankelijker maken en opstellen? Ook vanuit het perspectief van die toezichthouders zijn er belangrijke vragen. Hoe voorkom je dat financiële instellingen weer in de fouten uit het verleden vervallen en belangrijker nog, geen nieuwe fouten bedenken om het strengere toezicht te omzeilen? Op welk niveau moeten we welke vormen van toezicht regelen?Wat zijn de grenzen van het  speelveld waarbinnen banken mogen opereren? En hoe herstel en behoud je vertrouwen in het toezicht?

Deze vragen zullen worden ingeleid door Hans Schenk en Harald Benink en besproken met onder andere Ieke van den Burg en Wim van den Goorbergh.

Rens van Tilburg zal de avond modereren.

U kunt hier de opnames vinden van deze bijeenkomst